Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

INTER (ΛΗ) STELLAR : ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ.









Πυρ κατά ριπάς..............από τα ορύγματα της Γουμένισσας.

Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος.

Πραγματική έκπληξη : αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2014. Ποιανού όμως το εισόδημα αυξήθηκε ώστε να έχουμε ταυτόχρονα και αύξηση του ΑΕΠ ; Απ’ όσο είναι γνωστό οι μειώσεις των πολιτών σε επίπεδο μισθών, συντάξεων (κυρίων και επικουρικών) και εισοδήματος είναι συνεχείς, αδιάλειπτες και απροκάλυπτες. Η ταφόπλακα του οικογενειακού προϋπολογισμού, το τελευταίο ανοσιούργημα του οικονομικού επιτελείου της χώρας, ο ΕΝΦΙΑ. Η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, η επιτομή της ξεδιαντροπιάς, το μίασμα των μιασμάτων. 

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΝΤΟΡΟΘΙ ΚΙΝΓΚ.

Κινγκ: Έρχονται αποκαλύψεις για την Αμφίπολη



Κινγκ: Έρχονται αποκαλύψεις για την Αμφίπολη

Είναι μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες αρχαιολόγους στον κόσμο. Έχει πάθος με την Ελλάδα, αλλά και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Οι απόψεις της έχουν διευρύνει τον δημόσιο διάλογο γύρω από την ανασκαφή της Αμφίπολης, προκαλώντας διεθνές ενδιαφέρον. Επιμένει ότι το εντυπωσιακό μνημείο κατασκευάστηκε με παραγγελία του μεγάλου στρατηλάτη και τελικά έγινε ο τάφος του Ηφαιστίωνα.

Ο λόγος για την Αμερικανίδα αρχαιολόγο, Ντόροθι Κινγκ, η οποία μπορεί να ζει στο Λονδίνο, όμως, τις τελευταίες εβδομάδες μοιάζει να είναι «καλωδιωμένη» στον τύμβο Καστά. Σε συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής», η ίδια δηλώνει έτοιμη να προσφέρει τη βοήθεια της αν της ζητηθεί, εκφράζοντας, παράλληλα, τη σιγουριά της ότι οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη «θα συνεχίσουν να κάνουν σπουδαίες αποκαλύψεις».

Ανήκει, μάλιστα, σε εκείνους που θεωρούν πως η Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της έχουν κάνει καλή δουλειά, αξιολογώντας θετικά τις μεθόδους και τις πρακτικές που ακολουθούν.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ.











Πυρ κατά ριπάς..............από τα ορύγματα της Γουμένισσας.

Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος.

25 χρόνια από την Πτώση του Τείχους : Οι επαναστάσεις γίνονται και ανήκουν στο λαό.

Νοέμβρης 1989. Ο Γκορμπατσόφ και η περεστρόικα σαρώνουν τον ψυχρό πόλεμο και καθιερώνουν νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο.  Μετά το ich bin ein Berliner του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στις 26 Ιουνίου 1963 ενώπιον χιλιάδων, στο γκρέμισμα του «τείχους του αίσχους» κατά Μπραντ. Χιλιάδες νεκροί κατά τη διάρκεια της περιόδου του όνειδος, πρώτο θύμα η ελευθερία και η δημοκρατία, νίκη τελικά της κοινής λογικής. Αλλά και άνοιγμα της κερκόπορτας στα τσακάλια της δυτικότροπης νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ισοπέδωσης δικαιωμάτων αιώνων, με εκατόμβες θυσιών των απλών ανθρώπων της μεσαίας κυρίως τάξης. Σοφία αρχαίων προγόνων : Ουδέν κακό αμιγές καλού. Και αντιστρόφως : μαζί με τα καλά καταφτάνουν και ανεπιθύμητα.  

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ 2 (ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΛΑΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !).







Πυρ κατά ριπάς..............από τα ορύγματα της Γουμένισσας.

Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος.

Οι παρελάσεις δεν είναι ανακάλυψη της σύγχρονης Ελλάδας, δεν είναι ούτε καν της Ελλάδας. Γνωρίζουμε από την ιστορία για κάθε είδους παρελάσεις. Από τα Παναθήναια και τους Παιάνες στην Αρχαία Ελλάδα, τα εμβατήρια του Τυρταίου στη Σπάρτη, τους Θριάμβους στο Βυζάντιο και οποιαδήποτε άλλη περίσταση όπου «έλαυναν», δηλαδή έτρεχαν πλησίον κάποιου, διάβαιναν πλησίον ή μπροστά από κάποιον, έτρεχαν δίπλα στους ήρωες για να τους τιμήσουν. Ακόμη και η έλευση των Ολυμπιονικών με το «Γκρεμίστε τα τείχη», μεταμορφωνόταν από μια μεγαλειώδη τελετουργική πράξη υποδοχής, σε κανονική παρέλαση των τιμώμενων προσώπων από το κοινό που επευφημούσε τη δόξα του νικητή, η οποία και μεταφερόταν και στη γενέτειρά του.